Mimořádná přednáška StředověCu JinaX: 190 let ruského imperialismu, umění a obyčejní lidé

Vážení kolegové a přátelé,

dovolujeme si Vás pozvat na mimořádnou přednášku jarního semestru z cyklu StředověC JinaX s názvem 190 let ruského imperialismu, umění a obyčejní lidé, kterou povede profesor Ivan Foletti .

Přednáška proběhne výjimečně ve středu 16. února 2022 v 19 hodin, a to jak prezenčně v Knihovně Hanse Beltinga, tak i on-line. Živý přenos přednášky bude možné sledovat na Youtube kanálu Centra raně středověkých studií.
Odkaz na vysílání je zde. Pro zájemce, kteří se nemohou zúčastnit živého přenosu, bude přednáška následně dostupná na Youtube profilu Centra (zde).

Anotace:

V posledních dnech jsme v přímém přenosu svědky tragických událostí, které otřásají naším světem. Napadení Ukrajiny Ruskem, které bylo pro mnohé zlým překvapením, navazuje na téměř 200 let trvající koloniální a imperiální rétoriku států, které se střídaly na území dnešní Ruské federace. Právě minulost je často zmiňována Kremlem jako odůvodnění aktuální agrese. Cílem přednášky je zamyslet se nad kořeny ruského imperiálního pohledu na svět a zároveň analyzovat kontext, v němž se ruský imperialismus zrodil. Klíčové bude popsat, jak se umění (a vizuální kultura) stávají nástrojem (a rukojmím) pro prosazování mocenských ambicí. Přednáška bude také zamyšlením nad zneužíváním dějin v rámci agresivní politiky (nejen) Ruska včera i dnes.

Top